A TárhelyCommander használata

A MediaCenter Támogató Dokumentumok wikiből

A TárhelyCommander egy sokrétűen használható kétpaneles online "fájlmenedzser", mely nagyban megkönnyíti a különböző könyvtárak közötti fájlmozgatást. Már ez is nagy mértékben meggyorsíthatja a tárhelyen történő munkát, azonban a program számos hasznos funkciót kínál.

Használata nagyon egyszerű, nyelvtudás sem szükséges, mivel teljes egészében magyar nyelvű. Az ügyfélkapun is használt azonosítókkal lehet belépni a felületre.

A belépés után a következőhöz hasonló felületet láthatunk:


Tc.jpg


A programban található FTP kliens, CMS telepítő. Segítségével módosíthatjuk a fájlok tartalmát, az attribútumokat, hozhatunk létre új fájlokat, másolhatunk, áthelyezhetünk, átnevezhetünk, törölhetünk állományokat, mappákat. A tárhelyre tölthetünk fel a saját gépről fájlokat, továbbá külső URL-ről is áttölthetünk állományokat. A tárhely fájljait le is tölthetjük a saját gépünkre. Kiválóan kezeli a tömörített fájlokat is (ZIP, GZIP, TAR), melyek ki és becsomagolását is támogatja a program, mely nagyon hasznos a több ezer apró fájlt tartalmazó keretrendszerek telepítésekor, ugyanis egy tömörített fájl feltöltése és kicsomagolása sokkal kevesebb időt vesz igénybe. A program kezelését nagy mértékben megkönnyíti a billentyűkombinációk használatának lehetősége, valamint a jobb egérgombbal előhívható gyorsmenü, ahol megtalálhatóak a legfontosabb fájlműveleti opciók. A keresővel gyorsan, egyszerűen megtalálhatja a kívánt fájlokat.

A fájlablak alatti sávban a következő adatok látszanak:

A kijelölt fájlok összmérete, a mappában található fájlok összmérete, a kijelölt fájlok darabszáma, a mappában található fájlok darabszáma.


A TárhelyCommander használata

Forrásmappa: A TárhelyCommander két fájlablaka egy-egy mappa tartalmát mutatja. A fájlkurzort tartalmazó oldal a forrásablak, itt van a forrásmappa. A forrásmappa érzékeli az Enter és a kurzorbillentyűk leütéseit.

Célmappa: Az a mappa, amelybe a másolás/mozgatás történik. A célmappának léteznie kell (vagy ha nem létezik, előbb létre kell hozni).

Egy fájl kijelöléséhez egérrel kattintsunk rá a nevére, vagy a kurzorbillentyűkkel vigyük a fájlkurzort az adott fájlra.

Több egymás melletti fájl kijelöléséhez kattintsunk rá a kijelölendők közül az elsőre a megfelelő egérgombbal (amelyiket a Beállítások panelen meghatároztuk), tartsuk lenyomva a Shift billentyűt, majd kattintsunk rá az utolsó kijelölendő fájlra.

Több, nem egymás melletti fájl kijelöléséhez nyomjuk le a Ctrl billentyűt, majd kattintsunk a kijelölni kívánt fájlokra.

Billentyűzeten a kurzorbillentyűkkel vigyük a fájlkurzort a kijelölni kívánt elemre, majd a Space vagy Insert gombbal jelöljük ki. Az Insert gomb az kurzort lentebb viszi egy elemmel, míg Space gomb esetén otthagyja.

Az oszlopfejben lévő oszlopcímekre rákattintva átrendezhetjük a fájllista tartalmát a fájlok neve, kiterjesztése, dátuma, attribútuma, vagy mérete szerint. Ha ugyanarra az oszlopcímre ismét rákattintunk, megfordul a rendezés iránya. Az oszlopcím melletti kis nyilacska mutatja az aktuális rendezési irányt.

Az oszlopcímek közötti határvonalak elhúzásával az oszlopok helyzete, szélessége is módosítható.


Új fájl

Új szövegfájlt hoz létre az aktuális mappában, majd azt megnyitja a szövegszerkesztőben.


Attribútumok módosítása

Ezen a párbeszédpanelen meg lehet változtatni a fájlok attribútumait.

Tc2.jpg

Tulajdonos: Itt lehet megváltoztatni a fájl tulajdonosára vonatkozó attribútumot.

Csoport: Ezek az attribútumok azokra a felhasználókra vonatkoznak, akik a tulajdonossal egy csoportban vannak.

Világ (más): Ezek az attribútumok az összes többi felhasználóra vonatkoznak. Ha egy fájlt mindenki számára olvashatóvá kell tenni a weben, ezen a helyen a Read attribútumot be kell beállítani.

Olvasás: Olvasási jogot ad a megfelelő felhasználócsoportnak.

Írás: Engedélyezi a megadott fájlok módosítását. Általában csak a tulajdonosok rendelkeznek ezzel az attribútummal.

Futtatás: Engedélyezi a programok indítását és almappák megnyitását.

Figyelem: a UNIX attribútumok 3 egymást követő számjegy formájában jelennek meg a fájl-listákban. A számjegyek jelentése:

Az első szám a tulajdonosi jogokat adja meg.

A második szám a csoport jogait adja meg.

A harmadik szám az összes többi felhasználó ("világ") jogait adja meg.

A számok értékét az egyes jogok számértékeinek összege adja: olvasás (Read) = 4, Írás (Write) = 2, végrehajtás (Execute) = 1.

Példa: a 754 a következőt jelenti: a tulajdonosnak minden joga megvan, a csoportnak olvasási és végrehajtási joga van, a többi felhasználó csak olvashatja a fájlt.


Becsomagolás

Lehetővé teszi a kijelölt fájlok becsomagolását a ZIP, GZIP, TAR tömörítő programok valamelyikével. Jelöljük ki a becsomagolni kívánt fájlokat és mappákat, és a Fájl menüből válasszuk a Becsomagolás menüpontot.

A Becsomagolás menüpont kiválasztása után megjelenik egy párbeszédpanel, amelyen meg lehet adni a fájl nevét.

Fontos: a párbeszédpanelen kötelező megadni a tömörített fájl nevét, mely meghatározza a csomagolóprogramot (teszt.zip, teszt.tar, teszt.gzip). Ha ezt nem adjuk meg, akkor ZIP tömörítés történik!

A tömörített fájlt közvetlenül egy FTP szerverre is kicsomagolhatjuk. Ilyenkor a fájlok először kicsomagolódnak egy átmeneti mappába, majd onnan feltöltődnek a távoli szerverre. Fordított irányban is hasonlóan működik a program, először egy átmeneti mappába másolódnak a fájlok, majd az lesz betömörítve.

Billentyűzetről: Alt+F5


Kicsomagolás

Lehetővé teszi az összes fájl kicsomagolását a fájlkurzorral mutatott tömörített fájlból. Vigyük a kurzort egy tömörített fájlra, majd a Fájl menüből válasszuk a Kicsomagolás menüpontot (vagy nyomjuk meg az Alt+F9-et). Az összes fájl kicsomagolódik a tömörítvényből.

Figyelem: A program nem támogatja a jelszóval védett állományok kicsomagolását!


Kilépés

Ez a menüpont bezárja a TárhelyCommandert. A kilépés előtt törli az átmeneti fájlokat. Amennyiben nem így lép ki, úgy a tárhelyen átmeneti fájlok maradhatnak!

Billentyűzetről: Alt+F4


Mindent kijelöl / Minden kijelölés megszüntetése

Nyomjuk le a * billentyűt, vagy a Kijelölés menüből válasszuk a Mindent kijelöl vagy a Minden kijelölést megszüntet menüpontot. Ez kijelölia panelon található összes mappát és fájlt (vagy megszünteti a kijelölésüket).


Keresés

Ebbe a mezőbe lehet beírni a fájlnév-szűrőt, amely szerint a keresés történik.

Tc3.jpg

Példák:

 • *.txt többek között megtalálja a teszt.txt-t.
 • *e.txt azokat a fájlokat találja meg, amelyek nevében a pont előtt egy "e" betű van és a kiterjesztése txt.
 • *est*.txt megtalálja azokat a fájlokat, amelyek nevében benne van a "est", és ".doc" a kiterjesztésük.

A keresés megadott mappákra korlátozható, ha belépünk a mappába.


Forrás <–> Cél

Forrás és cél felcserélése. Felcseréli a bal és a jobb oldali fájlablak tartalmát.

Indítás billentyűzetről: Ctrl+U


Cél = Forrás

A célútvonalat beállítja az aktuális forrásútvonalra.

Indítás billentyűzetről: Ctrl+I


Könyvtárméret

Kiszámítja a kijelölt mappa és az alatta elhelyezkedő teljes almappa-rendszer által elfoglalt lemezterületet. Ha egy mappa sincs kijelölve, a számítás a kurzorral jelölt fájlra/mappára vonatkozik.


Forrás újraolvasása / Frissítés

Újra beolvassa az aktuális fájlablak tartalmát.

Ez a funkció a következő helyzetekben lehet hasznos:

 • Egy másik program vagy egy távoli számítógép módosította az aktuális mappa tartalmát
 • A csatlakoztatott távoli FTP szerveren egy másik felhasználó megváltoztatta a mappa tartalmát

Újraolvasás billentyűzetről: F2 vagy Ctrl+R


FTP kapcsolódás

A TárhelyCommander egy beépített FTP-kliens modult is tartalmaz. Ennek segítségével egyszerre egy FTP szerverhez is csatlakozhatunk. Az FTP-kliens nemcsak fájlok fel- és letöltését teszi lehetővé a sajátgépről, hanem arra is képes, hogy a tárhely és az FTP szerver között közvetlen átvitelt valósítson meg. Az FTP-kliens kezelése teljesen azonos a TárhelyCommander fájl-funkcióinak kezelésével, azaz itt is ugyanúgy használható a másolás (F5), átnevezés (Shift+F6), törlés (F8), mappa létrehozása (F7). A TárhelyCommander automatikusan határozza meg az átviteli módot a fájl hozzárendeléséből.

Figyelem: Ha a kapcsolat létrejötte után nem kapunk fájllistát, elképzelhető, hogy az FTP tárhelyen az Ügyfélkapuhoz hasonló IP védelem működik! Ebben az esetben vegye fel a kapcsolatot az FTP szerver szolgáltatójával.

Az FTP kapcsolódás (Ctrl+N) az aktív panelba megnyit egy űrlapot, ahol meg kell adni az FTP szerver elérési adatait.


FTP kapcsolat bontása

Bontja az aktuális FTP kapcsolatot.


CMS telepítő

A CMS telepítő segítségével egy kattintással feltelepítheti a MediaCenter által biztosított tárhelyekre a legnépszerűbb weboldal keretrendszereket. Egyszerűen csak lépjen bele abban a mappába, ahova telepíteni szeretné a kívánt keretrendszert, majd a CMS telepítő menüpontból válassza ki a kiválasztott CMS rendszert. Pár másodperc elteltével a keretrendszer fájljai meg is jelennek a mappában. Többé nincs több 10 percig tartó feltöltés!

Jelenleg a következő rendszerek telepítése lehetséges:

 • Coppermine 1.4.27
 • Coppermine 1.5.12
 • Drupal 6.20
 • Drupal 7.0
 • E107 0.7.24
 • Joomla 1.0.15
 • Joomla 1.5.22
 • Joomla 1.6.1
 • Magento 1.5.0.0
 • Opencart 1.4.9.3
 • Oscommerce 2.3.1
 • Phpbb 3.0.8
 • Wordpress 2.9.2
 • Wordpress 3.0.5
 • Wordpress 3.1
 • Zen cart 1.3.9h

Természetesen igény esetén további CMS rendszerek is választhatóak lehetnek.


Billentyűkiosztás

F1 Súgó

F2 Forrás újraolvasása

F4 Fájl szerkesztése

F5 Fájlok, mappák másolása

F6 Fájlok, mappák áthelyezése

F7 Mappa létrehozása

F8 Fájlok, mappák törlése

SHIFT + F6 Fájlok, mappák átnevezése

ALT + F4 Kijelentkezés

ALT + F5 Fájlok, mappák becsomagolása

ALT + F7 Keresés

ALT + F9 Tömörített fájl kicsomagolása

F Fájlok feltöltése saját gépről, áttöltése külső url-ről

L Fájl letöltése

* Összes fájl, mappa kijelölése / kijelölés törlése

CTRL + A Összes fájl, mappa kijelölése

CTRL + I Azonos panel a két oldalon

CTRL + N Kapcsolódás FTP szerverre

CTRL + SHIFT + F FTP kapcsolat bontása

CTRL + R Forrás újraolvasása

CTRL + U Panelek felcserélése

TAB Váltás a bal és a jobb oldali lista között

Insert Fájl vagy mappa kijelölése

Szóköz Kijelöli a fájlt vagy mappát (mint az Insert), de nem ugrik a következő sorra


Aktuális mappa, fejléc-sáv

Az aktuális mappa neve a fájlablak fejlécében látható. Ha duplán rákattintunk szerkeszthetővé válik a fejléc tartalma. Például vágólapra lehet másolni az aktuális mappa nevét, vagy be lehet illeszteni egy másik mappanevet. A beírást követően az ENTER gombot lenyomva a beírt mappára próbál átlépni. Nem létező mappa esetén üres könyvtárlistát kapunk.


Szerkesztés

Állítsuk rá a fájlkurzort a szerkeszteni kívánt fájlra, és nyomjuk le az F4-et (vagy kattintsunk a Szerkeszt/Néz gombra). Ekkor egy új ablakban elindul a szerkesztő program, ahol két szerkesztő közül lehet választani az alapértelmezett sima szövegmezőn felül:

 • Kódszerkesztő bekapcsolása
 • HTML szerkesztő

A kódszerkesztővel programkódok módosítására nyílik lehetőség, mely nagyon sok programnyelv szintaktikáját támogatja. A HTML szerkesztő egy Word kinézetű grafikus HTML szerkesztő, mellyel kifejezetten webes tartalmakat érdemes szerkeszteni.

Amennyiben mentés előtt a "biztonsági mentés készítése" pipálómezőt kipipáljuk, úgy egy .bak kiterjesztésű fájlba elmenti az eredeti fájl tartalmát.


Másolás

Fájlok vagy egész mappák másolása a forrásmappából egy másik mappába. A másolni kívánt fájlok kijelölése után nyomjuk meg az F5 billentyűt, vagy kattintsunk a Másolás gombra.


Átnevezés/áthelyezés

Billentyűzetről: F6, Shift+F6

Ezzel a paranccsal átnevezhetjük a forrásmappában lévő fájlokat vagy almappákat, illetve áthelyezhetjük őket egy másik mappába, vagy akár FTP-re.

Jelöljük ki az áthelyezni kívánt fájlokat illetve mappákat, utána nyomjuk meg az F6-ot. Ha csak átnevezni akarunk egy fájlt / mappát, a Shift+F6-ot nyomjuk meg. Ekkor a fájlnév helyben szerkeszthetővé válik.


Törlés

Jelöljük ki a törölni kívánt fájlokat és/vagy mappákat, és nyomjuk meg az F8-vagy a Del billentyűt, vagy nyomjuk meg a Törlés gombot. Jóváhagyás után a fájlok törlődnek.

Figyelem: a kijelölt mappa alatti összes fájl ÉS almappa VÉGLEGESEN törlődik!


Feltölt / áttölt

A tárhelyre tölthetünk fel a sajátgépről fájlokat, továbbá külső URL-ről is áttölthetünk állományokat. A F billentyű lenyomása, vagy a Feltölt/áttölt gombra kattintás után a felugró ablakban választhatunk, honnan szeretnénk a tárhelyre/FTP-re fájlokat feltölteni.

Amennyiben a sajátgépről, úgy lehetőség van több fájl feltöltésére is. Ehhez a Tallóz gombra kell kattintani, majd a ki kell jelölni a feltöltendő fájlokat. Ezek egy feltöltési listába kerülnek, melynek elemeit a Feltölt gombra kattintva kezdhetjük meg. A feltöltés során többek között látható a feltöltési sebesség, a körülbelüli hátralevő idő.

Áttöltés esetén lehetőség van külső weboldalról, linkről fájl áttöltésére a tárhelyre / FTP-re. Ehhez csak az URL címet kell beírni az URL mezőbe, majd az áttölt gombra kell kattintani.


Letölt

A tárhelyről / FTP-ről fájlok letöltésére is lehetőség nyílik. Az L billentyű lenyomása, vagy a Letölt gombra kattintás után a kijelölt fájlt le lehet menteni a sajátgépre. Egyszerre csak egy fájl letöltésére van lehetőség. Mappa valamint több fájl letöltése esetén javasolt ezek becsomagolása, és a csomagolt fájl letöltése.